You are currently viewing ByRival aan tafel met 2Dezign – Bloemenkrant

ByRival aan tafel met 2Dezign – Bloemenkrant

Met ByRival is begin november door Mark Weitjens en Robin Jongkind een nieuwe internationale betaaloplossing voor de sierteeltsector gelanceerd. Niet zomaar een betaaloplossing, maar dé betaaloplossing die ook nog toekomstproof is. ByRival zorgt voor meer keuzevrijheid en voorziet in de behoefte aan betaalzekerheid bij het afhandelen van financiële transacties. Elk bedrijf wil snel, gemakkelijk en veilig betalingen ontvangen, dus daar lag de uitdaging. Uiteraard wilden de Bloemenkrant en 2Dezign het naadje van de kous weten over ByRival. Een reden te meer om Mark Weitjens en Robin Jongkind als gasten te laten aanschuiven bij ‘Aan tafel met’ Pascal Koeleman en Rudi Tuinman van 2Dezign in het sfeervolle Restaurant Oriento van Hotel van Oranje in Noordwijk.

Al snel kwam in het tafelgesprek naar voren dat Mark Weitjens, eigenaar van AgroCheck, en Robin Jongkind, directeur van FreshPortal, bij de introductie van het door hen gezamenlijk ontwikkelde ByRival zeker niet over één nacht ijs zijn gegaan. “Zoiets vraagt een goede en gedegen voorbereiding” zegt Jongkind. “Met het opzetten van deze nieuwe internationale betaaloplossing zijn we al ruim twee jaar bezig. Hoge kredietlimieten zijn in de sierteeltsector niet vreemd, wat zich uitte in een behoefte aan meer betalingszekerheid. Met AgroCheck hadden we al een goede samenwerking vanwege hun ambitie internationaal verder uit te groeien, waarbij ons klantennetwerk dat zich over de hele wereld bevindt goed van pas kwam. Dit leidde vorig jaar al tot de ontwikkeling van de CreditCheck. Een handige tool die geactiveerd kan worden in de bekende ERP-software FreshPortal, zodat je automatisch de kredietwaardigheid checkt van partijen met wie je zakendoet. CreditCheck was de eerste exclusieve samenwerking tussen FreshPortal en AgroCheck. Met ByRival gaan we nog een hele stap verder en bieden we een onafhankelijke internationale betaaloplossing die in vrijwel elk softwarepakket geïntegreerd kan worden.”

Kredietbeoordeling
Mark Weitjens gaat nader in op de achtergrond van AgroCheck, waarvan het hart een actuele database is met kredietrapporten van debiteuren over de hele wereld. “Wij beoordelen de kredietwaardigheid van debiteuren. Handelaren, exporteurs en kwekers weten zo precies met wie ze zaken doen en of hun koper een goede reputatie heeft en kredietwaardig is, of wellicht betalingsachterstanden heeft bij een andere leverancier. Daarnaast adviseren wij bedrijven over KYC en compliance gerelateerde onderwerpen, waar menig exporteur inmiddels mee te maken heeft. De kennis van AgroCheck is ontzettend belangrijk om de kredietrisico’s voor ByRival en haar klanten te beperken. Samen met de softwarekennis van FreshPortal en de aan ons verbonden partners hebben we alle benodigde kennis in huis om van ByRival een succes te maken.”

Toekomstproof betaaloplossing
ByRival is een betaaloplossing die volledig is gebouwd op de toekomst en verwachte snelle groei. “Europa stelt strenge voorwaarden aan betaaldienstverleners en daarom hebben wij gekozen voor een externe partner. Deze partner, CM.com, is een door de Nederlandsche Bank gecertificeerde betaaldienstverlener met wereldwijde bekendheid. Ook dit straalt vertrouwen uit en dat is precies waar wij voor staan”, vult Jongkind aan.
“Via ByRival kun je eenvoudig betalingen bij klanten incasseren via een zakelijke Europese incasso (SEPA Direct Debit B2B) en Creditcard op het afgesproken tijdstip. Lange betalingstermijnen zijn daarmee verleden tijd. Transacties die via ByRival worden geïncasseerd zijn middels een mantelpolis herverzekerd bij kredietverzekeraar Atradius. Op die manier zijn facturen verzekerd. Bij het afgeven van de kredietlimieten van ByRival komt onze grote kennis van debiteuren wereldwijd dan goed van pas, naast de betaalzekerheid. Overigens was de intentie dat we aanvankelijk met ByRival in het buitenland wilden beginnen. De start is echter een Nederlands feestje geworden”, zegt Weitjens.

Eenvoud
“Wij willen het hele betaalproces voor onze klanten zo eenvoudig mogelijk maken”, gaat Weitjens verder. “Vanaf het onboarding-proces, waarbij wij onze klanten volledig ondersteunen en de inschrijving al grotendeels voorbereiden, tot en met de dagelijkse transacties en eventuele supportvragen denken wij met de klanten mee.

Facturen kunnen ook eenvoudig naar ByRival gemaild worden zodat de klant direct van ByRival kan profiteren. Is een hogere kredietlimiet op een koper wenselijk? Dan kijken wij meteen wat er mogelijk is. Uiteraard is ByRival volledig te integreren in eigen software middels een API-koppeling.

Klanten van FreshPortal hebben standaard een volledige integratie met ByRival. Na inschrijving kunnen zij gelijk aan de slag.”

Grootste betaalfacilitator
“Met ByRival willen we wereldleider worden, ofwel de grootste betaalfacilitator” vervolgt Jongkind stellig. “We zijn met ByRival al gestart in zeventien Europese landen. Dit bereik wordt op termijn verder uitgerold, want onze focus ligt op wereldwijd. We zijn al bezig met een multi-valuta betaaloplossing voor andere Europese landen en daarna wordt ByRival uitgerold in Dollar gerelateerde landen zoals Amerika. Wat eventuele concurrentie betreft zijn er geen internationale partijen die een vergelijkbare dienst aanbieden. Royal FloraHolland en Ai2 richten zich voornamelijk op Nederland waardoor we ook hen niet als directe concurrent zien. Buiten relevante klant- en transactie informatie houden we op geen enkele andere wijze data bij. ByRival is wat dat betreft 100% betrouwbaar en kan gezien worden als het Zwitserland in de sector. Wat de gebruikerskosten betreft die door ByRival worden gehanteerd zijn deze transparant. Het vaste commissiepercentage in EU landen en de maandelijkse kosten gebaseerd op het aantal kopers. De kredietverzekering is standaard inbegrepen, iedereen wilt toch betaalzekerheid? Deze tarieven zijn echt heel laag en daarom willen we iedere kweker of handelaar die het tegendeel beweert uitdagen hun eigen kosten op te tellen en dan het percentage te berekenen. Bel ons daarna maar op voor een afspraak.”

Onder onze neus
Vanuit passie voor de sector is dit prachtige product ontwikkeld. Vanuit diezelfde passie is ByRival ontstaan. Gezamenlijk geven Jongkind en Weitjens invulling aan de directie. “De reacties op de lancering van ByRival zijn ongekend. Het bericht was er nauwelijks uit of we werden al gebeld. Het was het gesprek van de dag. Maar ook toen we die eerste dagen daarna bij klanten waren, dan werd de Bloemenkrant letterlijk onder onze neus geschoven. ’Vertel eens Mark, wat kunnen jullie voor ons betekenen?’ was zo’n reactie. Dat er veel belangstelling voor ByRival is duidelijk, want onze agenda’s staan vol met afspraken en de eerste leveranciers en kopers zijn al ingeschreven.”

Lees het artikel hier op de website van de Bloemenkrant.